Wat zijn wearables en hoe betrouwbaar zijn ze?

Wat zijn wearables en hoe betrouwbaar zijn ze?

Met draagbare technologie, ook wel wearables genoemd, worden (slimme) elektronische apparaten bedoeld, die kunnen worden verwerkt in kleding of op het lichaam gedragen kunnen worden, bijvoorbeeld als implantaat of accessoire. Simpel gezegd, is draagbare technologie een algemene term voor een grote groep apparaten, waaronder fitness trackers en smartwatches, die zijn ontworpen om gedragen te worden én waarin elektronica verwerkt is. 

Wanneer je meer inzicht in je nachtrust wil krijgen, kan het dragen van een wearable daarbij helpen. Het gebruik van een slaaptracker maakt je namelijk extra bewust van je slaap(gedrag). 

Veel mensen hebben het idee dat ze beter zouden kunnen slapen met een slaapmeter. Anderen vinden het leuk om meer over hun slaap te weten te komen. De apps tonen hoeveel je hebt geslapen en hoe de nacht is verlopen. Meestal in de vorm van een grafiekje. Ook kun je overzichten per week of maand inzien en op die manier inzicht krijgen in je slaappatroon.

Welke slaap informatie kan je meten met een wearable?

Zoals je misschien al weet bestaat je slaap uit verschillende stadia. Deze wisselen elkaar af gedurende de hele nacht. Zo heb je een inslaapfase, lichte en een diepe slaap, maar ook REM slaap. REM staat voor ‘Rapid Eye Movement’. Iedere stadium heeft zijn eigen functie:

  • Inslaap fase: de eerste fase is tussen het in slaap zijn en wakker zijn. De inslaap fase duurt 3 tot 5 minuten en in deze fase daalt je lichaamstemperatuur, je hersenactiviteit neemt af en je wordt nog gemakkelijk wakker door geluidjes.
  • Lichte slaap: in deze fase word je niet zomaar wakker door elk geluidje. Maar je wordt wel gemakkelijk gewekt. Je brengt meestal het meeste tijd van de nacht door in deze fase.
  • Diepe slaap: deze fase draait vooral om je lichaam. Je ademhaling en je hartritme verlagen zich tot het laagste niveau. Als je nu wakker wordt voel je je verward en het je tijd nodig om te realiseren waar je bent. Deze fase zorgt vooral voor fysiek herstel en lichamelijke rust. 
  • REM slaap: in tegenstelling tot de diepe slaap is er in de REM-fase wel sprake van hersenactiviteit, terwijl de spieren volledig zijn ontspannen. Dromen hebben een functie in deze fase: ze zijn nodig om informatie van de dag te verwerken en worden er bepaalde zaken opgeslagen in onze lange termijn geheugen.

Kortom uit onderzoek is gebleken dat mensen zich slechter gaan voelen als een app verteld dat je niet goed hebt geslapen. Het kan ook een positieve invloed hebben. Over het algemeen zijn kwalitatieve wearables prima te gebruiken om betere inzichten te krijgen in je nachtrust. Als je opzoek bent naar gedetailleerde slaap analyses zal er toch meer bij komen kijken. Dan wordt nauwkeurig je hersenactiviteit gemeten en wordt heel je lichaam gemonitord. 

Het verschilt per persoon hoe je het interpreteert en kan zowel negatief als positief uitpakken. Het voordeel is wel dat veel fabrikanten van wearables veel investeren in data analyse, waardoor ze steeds betrouwbaarder worden.

Volgende lezen

Alles over de verschillende slaapfases
Wat doet Ashwagandha?

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.