Vermoeidheid in de overgang - hoe komt dat?

Vermoeidheid in de overgang - hoe komt dat?

Bij de overgang komt vaak vermoeidheid om de hoek kijken. Je lichaam maakt heel wat veranderingen door en veranderingen kosten nu eenmaal energie. Dat je wat meer moe bent dan anders is normaal te beschouwen. Veel vrouwen die in de overgang zitten hebben slaapproblemen, wat ook weer kan leiden tot vermoeidheid. Er zijn onderzoeken die melden dat 90% van de vrouwen die in de overgang zitten vermoeidheidsklachten heeft. Maar wat kan je er tegen doen?

Waarom maken hormonen je moe?

Lichamelijk vermoeidheid in de overgang heeft een hormonale oorzaak. Het ontstaat namelijk door het sterk verlaagde oestrogeengehalte. Oestrogeen regelt de energievoorziening op celniveau. Wanneer je lichaam minder oestrogeen tot zijn beschikking heeft, heb je dus vaak ook minder energie.

Moe in de overgang door stress

De kans is groot dat je eenmaal in de overgang net zo blijft hollen en vliegen als voorheen. Dat kan je lichamelijk en geestelijk stress geven en uiteindelijk veel vermoeidheid opleveren. Wat gebeurt er bij stress? Je bijnieren gaan cortisol (stresshormoon) produceren. Dat is op zich een nuttig systeem, want dit hormoon zorgt ervoor dat je niet instort in stressvolle situaties. Maar teveel is natuurlijk nooit goed. 

Hoe kun je vermoeidheid tijdens de overgang tegengaan?

  • Zorg voor voldoende beweging. Beweging is altijd goed voor je. Elke dag 30 minuten bewegen zorgt ervoor dat je meer energie krijgt en dat je lichaam gelukshormonen aanmaakt.
  • Zorg voor voldoende rustmomenten. Stress zorgt ervoor dat je vermoeid raakt. Neem voldoende rust en tijd om te ontspannen. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die geen last hebben van stress, veel minder opvliegers hebben dan vrouwen die wel een stressvol leven leiden. 
  • Drink voldoende. Als je niet voldoende drinkt droog je uit en dit zorgt voor vermoeidheid. Als je te weinig drinkt moet je lichaam harder werken om te kunnen functioneren.
  • Slaap voldoende. Als je in de overgang bent, dan kun je last hebben van nachtzweten. Dit verstoort je nachtrust, waardoor je minder goed uitgerust bent overdag. Het helpt om je slaapkamer koel te houden en luchtige nachtkleding te dragen/ Meer tips om beter te slapen? Lees onze blog 'beter slapen'.

Natuurlijke ondersteuning tijdens de overgang

Als je merkt dat niks helpt tegen jouw overgangsklachten kan je overwegen om onze eigen natuurlijke supplement Energy & Focus te proberen. Energy & Focus is speciaal ontwikkeld om vermoeidheid te verminderen en je natuurlijke energie weer te activeren. Bestel veilig in onze webshop. 

 

Volgende lezen

De effecten van seks op je sportprestaties
Waarom is slaap belangrijk?

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.