Wat is REM-slaap en hoe verbeter je het?

Wat is REM-slaap en hoe verbeter je het?

Rapid eye movement, beter bekend als REM-slaap, is een van de 4 stadia van slaap (wakker-, licht-, diepe & REM) die je lichaam elke nacht doorloopt. De REM-fase is de fase waarin je “mentaal herstellend” aan het slapen bent en waarin de hersenen korte termijn herinneringen van de dag omzetten in lange termijn herinneringen. Maar hoe verbeter ik mijn REM-slaap en waarom is het zo belangrijk?

Waarom is REM-slaap belangrijk?

REM-slaap is essentieel om je hersenen en lichaam gezond te houden. Een voldoende hoeveelheid REM-slaap is nodig om optimaal te presteren. Bovendien speelt het ook een belangrijke rol bij het reguleren van de stemming. 

Heb ik meer REM-slaap nodig?

Volwassen mensen zouden moeten streven naar ongeveer 20-25% van hun nachtrust in REM-slaap door te brengen, waarbij 90 minuten algemeen wordt voorgesteld. De grafiek hieronder toont de gemiddelde hoeveelheid nachtelijke REM-slaap voor alle mensen die dit bijhouden met een fitness tracker van het Amerikaanse merk WHOOP. Het gemiddelde voor iedereen is 105 minuten, met de middelste 50% gemiddeld 87-124 minuten REM-slaap per nacht.

Gemiddelde tijd in REM-slaap gebruikers WHOOP

Waarom krijg ik niet genoeg REM-slaap?

Maak jij je zorgen dat je niet genoeg REM-slaap krijgt? Dit zijn een paar mogelijke oorzaken (buiten slaapstoornissen) die je moet proberen te vermijden en die vaak samenhangen met een afname van de REM-slaap.

 • Stress
 • Late maaltijden of eten vlak voor het slapen
 • Het gebruik van je telefoon in bed
 • Slapen op een nieuwe plek of in een bed die niet van jou is
 • Alcohol gebruik voor het slapen gaan

Alcohol ontspoord de REM-slaap. Je mist je eerste grote REM-periode en je mist veel diepe slaap. Met andere woorden; je krijgt alleen maar lichte slaap. Je bereikt niet wat het doel van de slaap eigenlijk is.

Hoe kan ik de REM-slaap verbeteren? 

Over het algemeen zal alles wat je kunt doen om je slaapkwaliteit, gewoonten en gedrag te verbeteren ook je REM-cyclus goed doen. Hieronder zijn een paar tips om beter te slapen en je REM-slaap te verbeteren. 

 • Goed hydrateren in de loop van de dag ( niet voor het slapen gaan, dat kan de slaap verstoren door uitstapjes naar de wc ) 
 • Massagetherapie of een stoomcabine
 • Een blauw licht blokkerende bril dragen voor het slapen gaan
 • Lezen in bed voordat je in slaap valt
 • Slaapmasker en/of oordoppen tijdens het slapen
 • Geluidsmachine of andere ruis tijdens de slaap
 • Neem ons Sleep & Relax supplement

 

Slaap consistentie en REM-slaap

Een ding dat opvalt bij het verhogen van de REM-slaap: het is een concept die slaap consistentie wordt genoemd. Elke dag op dezelfde tijdstip naar bed gaan en opstaan. Je lichaam functioneert efficiënter op een regelmatig schema, en dat geldt ook voor je slaap schema.

Een analyse van gegevens over slaap consistentie van 25.000 WHOOP-leden toonde een aanzienlijke stijging van de nachtelijke REM-slaapduur naarmate de slaap consistentie toenam:

Gemiddelde slaap consistentie

Hikaya’s Sleep & Relax

Uit data analyses van de nachtrust onder onze gebruikers zien wij na minimaal twee weken consistent gebruik van Sleep & Relax een toename van gemiddeld 44% in REM slaap. Sleep & Relax is ons eigen natuurlijke slaapmiddel die jou diepe & REM-slaap verbeteren. Door eerder de benodigde diepe slaap achter de rug te hebben, die draait om herstel van je lichaam, blijft er meer tijd over voor REM-slaap.

Zoek je een goede en natuurlijke oplossing om je nachtrust flink te verbeteren? Probeer nu Sleep & Relax met onze zorgeloze 14 dagen niet goed geld terug garantie en geniet in de maand december van kortingen oplopend tot wel 45% in abonnementsvorm. 

Shop veilig in onze webshop.

 

Hikaya Speel & Relax

 

Volgende lezen

Wat doet Ashwagandha?
Wat is magnesium en wat doet het?

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.